Pinderachtig


Wat ik nou toch weer heb! Net als het eerste de beste kind van vijf denk achter elk woord wat ik lees of denk hetzelfde woord maar dan met een p ervoor! Klein voorbeeldje de poorbeeldje: krulvermecelli de prulvermicelli, groentesoep de proentesoep, boullion de poullion (dit naar aanleiding van de heerlijke soep van vanmiddag) (voor het gemak vergeet ik maar even het lepel de pepel (pebel?), kommetje de pommetje, gas de pas etcetera.
Het gekke is dat je er niet meer vanaf komt, net als van die dingen dat je alle nummerborden gaat lezen, of dat je de hele tijd aan het rekenen hoe hard je gaat in verhouding tot hoe hard je zou gegaan als je zwemmend was (ik geloof 120 keer zo snel: 2 km/min op de motor en 1 km/uur zwemmen). Maar goed, dat is even iets anders.
Het p-verhaal komt niet helemaal uit de lucht vallen. Als je erik heet dan rijmt daar niks op en kom je al snel uit op erik de perik. In google toch 5 hits. Let vooral op degene die ASCII art heeft gemaakt met de schitterde woordenopeenvolging de polging erik de perik. De hele dag hoor dat stemmetje de pemmetje met die vervelende woordjes erachteraan de paan.

Soms kom je gekke dingen tegen zoals het overbekende sukkel de pukkel, manisch de panisch of wat een ontzettend mooi weer de peer.
Bij sommige woorden stuit je op moeilijkheden; waarom zeg je makkelijker tering de bering dan tering de pering? waarom zeg je eerder slim de pim dan slim de plim? en is bevlieging de pevlieging moeilijk uit te spreken? Ook is tijd de pijt vreemd en gaat dat al snel als tijdtapijt klinken, wat meteen associeert met een 1001nachtsprookje.
Misschien zijn woorden die met een t beginnen te agressief, maar bijvoorbeeld taal de paal kan goed en met trein de pein (pijn?) heb ik ook niet al te veel problemen; misschien dat de ingsuffix de boosdoener is. Tringtring de ping? gaat prima. Haring de paring? ook prima. Maar waarom dan tering de bering? Misschien opgestoken van iemand die overal een b prefix gebruikt. Ik begin er niet aan.

Een ander dingetje ter overdenking is hoelang vantevoren je die p ervoor moet gaan zetten. Ik kwam hierop daardat ik halftwee de palftwee zei in plaats van half twee de pee. Hoe langer het woord of zin is hoe minder goed het bekt over het algemeen. U kunt dat gerust eindeloos uit gaan proberen deze maand. Je kan het overal doen de pje kan het overal doen.

Nog een laatste opmerking: als een woord al met een p begint wat dan? Toch maar pop de bop zoals in peer de beer of liever pinda de pinda of parel de peparel? Ik ben er niet helemaal uit, en ik hoop ook niet dat het ooit gaat lukken, want ik moet er van af, en waarheid of niet, er zijn grenzen aan kinderachtigheid de pinderachtigheid.

Mailen kan de pan.